loading...

10/30/2015

Pravilno pripremanje mesa prženjem

Priprema mesa prženjem

Prženje

Pripremanje mesa prženjem    Prženje mesa je veoma čest način pripremanja mesa. Za ovaj način kulinarske obrade koristi se
meso mladih životinja, sa više vode i nežnijih vlakana (teleće, jagnjeće, mlado živinsko ili svinjsko meso). Za prženje se meso seče u manje komade ondosno odseke, ili se melje pa se formiraju ćufte ili kroketi. Odresci se obično pre prženja malo izlupaju tučkom za meso, od sredine pa prema krajevima. Najčešće se odresci pre prženja paniraju (uvijaju u brašno, razmućeno jaje i mrvice, i slično). Ovaj način štiti meso od isušivanja prilikom prženja. Pokorica koja se od ovog omotača napravi je
veoma prijatne boje, veoma ukusna, ali teže svarljiva, pa se stoga ovako pripremljeno meso, i ako je od mladih životinja (teleće, na pripmer) ne može pripremati u dijetalnoj ishrani.
    Meso se može pržiti na dva načina: na malo masti, najčešće u tiganju, ili, pak, u takozvanoj dubokoj masnoći, a to znači da je meso uronjeno u zagrejano ulje ili mast. Kod jednog i drugog načina meso se priprema dejstvom zagrejane masti. Za prženje u "dubokoj" masti koriste se naročite posude, takozvane friteze. Upotreba električnih friteza je najpodesnija, jer se temperatura ulja podešava termoregulatorom, tako da ne može doći do pregrejavanja masti ili ulja i stvaranja štetnih sastojaka koji se tada preko masti prenose na meso. Najpodesnija je temperatura za prženje izmeču 160C i 180C stepeni. Prženo meso bi trebalo soliti posle prženja, a ako se soli pre toga, onda se so i još neki začini mogu pomešati u brašno ili jaje. Ako se prži na umereno zagrejanoj masti, ona se može koristiti više puta (najviše 2 do 3 puta), i to samo ako se nakon prženja procedi, ohladi i čuva na hladnom i tamnom mestu do sledeće upotrebe. U protivnom, upotreba ove masti može biti štetna.
    Ukoliko meso filujete, za pečenje u rerni je potrebno više vremena, a ako meso pržite u tiganj treba se voditi računa na debljinu odreska, zbog ravnomernog pečenja.

     ..........................................................................................................................................................
Ako Vam se dopao post, podelite ga na društvenim mrežama i doprinesite da se za blog čuje dalje. Hvala! ♥


Нема коментара:

Постави коментар

loading...

Dobijajte obaveštenje o novim receptima putem mejla

Popularni Recepti

Delicious Recipes