11/01/2015

Napici, supe, umaci od mleka

Mlečni napici, supe i umaci od mleka

    Mlečni napici

Mlečni napici, supe i umaci od mleka    U kombinaciji sa raznim dodacima, od mleka se mogu pripremati veoma raznovrsni mlečni napici. Ukus mlečnih napitaka se može znatno poboljšati dodavanjem žumanceta ili pavlake. Voćni sok može biti od jedne vrste voća, ali se mogu mešati i razne vrste voća. Ako se za napitak koristi voće koje nema dovoljno voćne kiseline, dodaje mu se sok od limuna. Mleku se takođe mogu dodavati sokovi od jedne ili druge vrste povrća. A naročito je podesan sok od šargarepe ili paradajza, pomešan sa sokom od limuna ili jabuka. Ako se dodaje takozvano začinsko povrće (peršunov list, mirođija i dr.), meša se samo kratko vreme, neposredno pre upotrebe.
    Umesto svežeg mleka, mogu se odlično upotrebljavati mlečni proizvodi, kao što je jogurt, kiselo mleko i mlaćenica. Ovi proizvodi su naročito podesni za mlečne napitke sa voćem ili voćnim sokom, kao i sa sokom od povrća.
    Napici sa voćem i povrćem (ili sokovima od voća i povrća) veoma su hranjljivi, pa ih treba što je moguće češće uvrstiti u ishranu.
    Ako se mleku doda sok od voća, onda se na 1 litar mleka doda
oko 1/8 litara voćnog soka i oko 60-100 grama šećera, a pri korišćenju soka od povrća, na 1 litar mleka uzima se takođe oko 1/8 litra soka, sok od limuna i po potrebi i ukusu šećer. Ako se mleku dodaje pire od voća ili povrća, dodaje se u količini od 150-200 grama šećera i sok od limuna. Ako je sok sa pireom od povrća, dodaje se sok od limuna i šećer po ukusu.

    Sirove, hladne supe od mleka

    Za pripremu ovih "slatkih supa" koristi se slatko sveže mleko, jogurt, kiselo mleko ili mlaćenica. Jogurt i kiselo mleko se dobro izmešaju i doda im se šećer, sok od limuna ili rum.Voće se predhodno opere, ocedi, po potrebi usitni i doda pripremljenom jogurtu. Hladnim supama (čorbama) može se dodati: sveže, kuvano ili sušeno voće, seckani orasi i bademi. Za 4 osobe koristi se 3/4 litara jogurta ili kiselog mleka i 250 grama voća, a doda se i 40 grama suvog grožđa.
    Uz hladne supe služi se sitno pecivo, "corn-flakes" i slično.
    Ako se koristi slatko mleko ili mlaćenica, može se sa slatkim mekim sirom, pasiranim voćem ili šlagom "zgusnuti".

    Mlečni umaci

    Mlečni umaci se, kao slatka jela, mogu poslužiti uz pudinge, mlečne kaše, flamerije i drugo. Za pripremu mlečnih, slatkih umaka u mleko se dodaju šećer, dodaci za ukus (vanila, čokolada i drugo) i kao sredstvo za vezivanje skrobni prašak (prašak za puding). Na 1/2 litara mleka uzeti 1/4 šipke vanile, 20 grama šećera, malo soli, 12 grama skroba i 1-2 kašike hladne vode (za razmućivanje skroba). Umutiti i 1 žumance.
    Želimo li mlečni umak upotrebiti kao dodatak nekom jelu od mesa, ribe, jaja ili povrća, onda se kao osnov uzima takozvana svetla zaprška: 30 grama maslaca, ili margarina, ili ulja, 30 grama brašna, 1 mala glavica crnog luka, 125 grama čorbe od povrća ili supe od "kocke" i 300 grama mleka, 100 grama pavlake, malo soli, 1 žumance, 1 kašika iseckanog peršuna, mirođije i celera.

 ..........................................................................................................................................................
Ako Vam se dopao post, podelite ga na društvenim mrežama i doprinesite da se za blog čuje dalje. Hvala! ♥

Нема коментара:

Постави коментар

Popularni Recepti

Delicious Recipes